Борбата на малките срещу световния ред

0
Изводите от тази случка са, че играта е създадена от големите играчи, за да печелят на гърба на малките играчи. Индивидуалният инвеститор няма никъкъв шанс да спечели дългосрочно от един такъв пазар.

Пиша тези редове в края на януари 2021 година. За пореден път се случват много интересни събития, които показват на обикновения човек, че е просто пионка в играта на големите без възможност за избор и без шанс за победа. 

Ще тръгна от основните вярвания на повечето хора. Те вярват, че живеем в демократичен свят, в който всеки има равен шанс за постигане на щастие и успех. Вярва се, че „демократичните” държави се грижат законово да има равноправие за всички техни граждани. Следващото вярване е, че има финансови институции, които създават свободни пазари, на които всеки участник има равни права с другите. И така, ако той участва и добие нужните знания и умения, може да си извоюва свободата и да бъде свободен човек. 

Ако някой има достатъчно дълъг досег с финансовата система разбира, че всичко е една голяма заблуда, но вече е твърде късно да се преквалифицира и да добива нови умения, така че той остава да работи в нея само за да продължи да получава парите, които е получавал досега. Има и една друга група хора, които още от начало са готови да предадат потребителите, само и само те да са добре и да могат да изкарват пари за препитание (защото са негодни да ги изкарват на друго място). Тези хора знаят, че подвеждат крайните участници в тази голяма заблуда, но за тях това не е проблем. В тези събития участват от двата вида хора и играят своята роля. 

Случката, която се разигра е с една губеща компания, която е на фондовата борса и се казва GameStop. Нейната дейност е да продава игри с физически магазини. В последната една година логично изпитва затруднения, заради коронавирусната криза. Бъдещето ѝ е неясно и това предизвиква спад в цената на нейните акции. На финансовите пазари съществува една възможност, при която може да се вземе акция назаем от нейния собственик, да се продаде и да му се върне след известно време. Целта на такава операция е да се спечелят пари на чужд гръб. Ако аз взема една акция, която струва 20 долара, и я продам, като обещая на собственика, че ще му я върна след един месец, и след този месец я купя за 10 долара, то аз ще реализирам 10 долара печалба на гърба на собственика ѝ. Лошото е, че ако цената на акцията се повиши, тогава ще трябва да дам от мен пари, за да доплатя разликата, защото собственика на акцията ще си я иска. 

Големите фондове решават да се възползват от акциите на обречената компания и продават акции, които трябва да върнат по-късно на действителните им собственици. В допълнение на това те продават много повече акции, отколкото има в продажба (системата го позволява). Група обикновени инвеститори виждат възможност в това и решават да започнат действително купуване на акции с цел да им вдигнат цената, защото големите фондове ще са задължени да купуват такива, когато трябва да върнат заетите акции. Намират съмишленици в един голям форум за търговия на борсата и започва едно голямо купуване на акции от много малки инвеститори. 

Това вдига много цената ѝ - от 20 долара отива към 400 долара, като ако се продължи със същия темп, може да стигне и 1000 долара. Това е възможност в тази система малките инвеститори да спечелят срещу големите, защото те са направили грешка. Възможност един път и малките да излязат на печалба, а не само да бъдат донор. 

Когато големите фондове виждат какво става, започват и те да купуват акции, за да намалят загубите, но това още повече вдига цената. Изправени пред угрозата да загубят много милиарди (което щеше да е честно), те просто премахнаха възможността да се купува от приложенията, чрез които се търгува на борсата и цената на акциите спадна. Така се отне възможността на малките инвеститори да реализират печалбата, която им се полага по правилата на играта. 

Изводите от тази случка са, че играта е създадена от големите играчи, за да печелят на гърба на малките играчи. Индивидуалният инвеститор няма никакъв шанс да спечели дългосрочно от един такъв пазар. Като казвам да спечели, нямам предвид да има временни печалби, а имам предвид да превърти играта и да стане свободен човек - такъв, който няма нужда повече да върши нещо, което му се налага, а може да върши само неща, които обича. Винаги когато дойде редът на малките играчи, тогава просто ще се изключва играта или ще се променят условията, за да може големите играчи да се измъкнат невредими. В тази система печалбата на единия е винаги за сметка на другия. Бъдете сигурни, че обикновеният човек е винаги губещ. Играта е създадена и управлявана само и единствено от големите играчи. 

Нещо друго интересно, което се забеляза, е, че много от малките участници на пазара, които печелят малко пари, но се издържат от този пазар като инвестиционни брокери, финансови гурота, продавачи на обучения за търгуване на финансовите пазари, заеха позицията на богатите и започнаха да убеждават, че всичко е наред с пазара и това е случайна забивка, защото е неморална или единична ситуация. Въпреки че те също са в играта и знаят, че никога няма да станат големи, те са готови, като едни съвременни Киряк Стефчовци, да предадат обикновения човек и да подкрепят системата, която е създадена само и единствено да ограбва вярващите инвеститори. 

Също така се вижда, че фондовата борса - мястото, където вярваме, че нуждаещите се предприемачи ще наберат капитал и ще могат да създават по-добри продукти, услуги и работни места, е едно място, където богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Такова огромно насочване на капитали към една умираща компания не е с цел да бъде подкрепена, защото акциите отдавна са собственост на външни на нея лица, а е с цел да се надиграят участниците на фондовия пазар. И след като борсата не може да влее свежа кръв в икономиката, то тя не може и да направи революция на капитала, а утвърждава само старите участници. Тя е създадена да заблуждава невежите, че всички имаме равен шанс, и в същото време да взема парите им имено поради тази заблуда. Фондовата борса е инструмент за утвърждаване на статуквото, а не за неговото разрушаване в полза на по-добрия живот на индивида. Докато даваме парите си в тази система, ние не можем да разчитаме на по-добър живот за нас. Подкрепата ѝ означава бавно, но сигурно влошаване на живота на всички обикновени хора. 

Какъв е изходът и има ли такъв? Изход има и той е всички инвестиции на обикновените хора да се насочват само към видими проекти, които пряко или косвено ще променят в по-добро живота на вложителите. Както каза един адвокат, който разкри големите измами на химическия гигант „Дюпонт”: „Само ние можем да се пазим един друг. Никога не можем да разчитаме, че големите ще ни пазят. Обикновените хора обединени могат да се пазят.”. Изходът е да се намират и подкрепят проекти на обикновени хора. Там има възможност човек да загуби, но има и възможност да спечели, докато в съществуващите системи може само и единствено да загуби. Изборът е в нашите ръце!

Коментари [0]

Ако искате да оставите коментар, моля влезте с някой от профилите си в